dilluns, 6 d’octubre del 2014

L'oncle Manuel


L’oncle Manuel, germà petit del meu pare Eduardo, tenia només 18 anys quan va deixar la seva llar al carrer Octavio Cuartero, 20 d’Albacete, per allistar-se a les tropes republicanes i lluitar contra les del “alzamiento nacional”.  Era la "guerra civil". Van pasar els dies i de la seva sort no havia notícies, ningú sabia on era, si bé tot apuntava que les tropes en les que estava anaven pujant cap el nord de la península. 

El seu record de sempre ha estat  present a casa nostra, tant és així que el meu germà Alfons va portar a terme, des de fa uns anys,  tot un seguit de contactes i gestions  encaminades a esbrinar dades que donessin llum sobre l’oncle. La recerca va donar fruit documental, les tropes de les que fomava part van prendre part activa a la batalla de l’Ebre, de les  que no es coneixen supervivents ni tampoc es té constància exacta del lloc on reposen els morts.  (Parlant amb la gent de La Fatarella ens van dir que fins avui dia en alguns camps de conreu quan llauren es troben restes humanes).


Posats en contacte amb la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans de la Genralitat  de Catalunya, en data 1 de juliol d’enguany el seu nom va ser inscrit en el Cens de Persones Desaparegudes de la Guerra Civil i la Dictadura Franquista.

Per bé que l’obtenció d’informació i documents relatius a uns fets històrics esdevinguts fa més de setanta-cinc anys comporta diverses dificultats d’ordre pràctic, fan que sovint el procés de recerca resti obert durant un període de temps superior al que es voldria, però des del  Departament de Governació i Relacions Institucionals i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre s’ha mantingut el compromís ferm de fer un reconeixement públic.

En aquest sentit, com diu la resolución que va arribar a mans de la nostra familia, “considerem que la instal.lació d’una placa amb el nom del Sr. Manuel Laliga Jiménez al Memorial de Les Camposines, ubicat a La Fatarella, expresa amb claredat aquesta voluntat de reconeixement institucional”.

Per això el  dissabte dia 4 d’octubre vam ser presents al memorial. Prop de 120 persones, totes elles familiars dels 40 morts que figuren a la placa recordatòria, vingudes de diferents indrets, Catalunya, Cartagena, Navarra, inclós de Pensylvania, als Estats Units, uns amics d’un nord-americà.  Com van remarcar el tinent d’alcalde de La Fatarella i el Director General de Relacions Institucionals de la Generalitat el reconeixement no feia distincions dels bàndols als quals pertanyien els caiguts. 

Acte senzill però molt emotiu, organitzat de forma exquisita i respetuosa, sempre atents els organitzadors a qualsevol necessitat que sorgís, i amb un final musical a càrrec d'una excel.lent violocelista interpretant la Suite núm 1 de J.S. Bach enmig de l'imponent audiori de la Terra Alta.

Van tenir el detall d'entregar a cada familiar un clavell per dipositar-lo sota la placa. Un dels dos clavells nostres va venir a Santa Oliva,  està col.locat al nínxol on reposen les restes dels avis Manuel i Asteria. Els pares de l'oncle Manuel.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada