dijous, 7 de juliol del 2016

Reflexions "murals"

“Dadme una palanca y un punto de apoyo y moveré el mundo” – Arquímedes.
“Doneu-nos uns pinzells i una paret i us farem una obra d’art” – Jordi i Iraïda Llucià

A ells es deu la moguda que s’ha organitzat des de finals del passat mes de maig d’enguany, quan es presentava públicament al monestir el projecte de la pintura d’un gran mural a la part posterior del local cultural del nostre poble, i és que les circumstàncies eren propícies en virtut de la revifalla del món associatiu i les ganes de tornar a aixecar  el que es denomina cultura tradicional i popular.

La imatge de la paret del local segons la visió dels artistes podia donar peu a moltes interpretacions, tantes com ulls la contemplaven, però a ningú el va deixar indiferent, perquè serà una imatge permanent que recordarà què hem fet com a col.lectiu, d’on venim i què hem de mantenir, una imatge que qui  vingui a visitar-nos s’endurà, apart de la d’altres indrets de Santa Oliva que mereixen ser visitats.

Estic segur que la qüestió més escaient és: “i això quan costarà?”. Permeteu-me que us respongui en paraules del meu avi Manuel quan  li fèiem aquesta pregunta:  “dineros y palabras”, llavors es mirava la forma per tenir els diners, i és que abans això del “crouwdfunding” no s’havia inventat.

A mí no m’agrada la paraulota, sembla com si parléssim acabant de menjar  dues galetes d’aquelles que s’engaxen al paladar i no s'entengui què volem dir, m’estimo més dir aportacions voluntàries encara que es fixi una quantitat , o diem-li més col.loquialment rascar-se la butxaca. Parlant “en cristià” requereix perquè es faci realitat com a condició indispensable,  la implicació de l’administració local, d’entitats i veïns en aquest projecte.


La làmina? Ah, sí, s’ha de parlar. És la forma gràfica d’agrair les aportacions, en ella es recullen motius, tradicions, manifestacions culturals, detalls  que mereixen (sense desmerèixer res) ser visionats i en els que els habitants de Santa Oliva se sentin representats d’una forma o d’altre.

Confio en que poc a poc, a no trigar gaire, anirem veient com la façana posterior del local s’anirà transformant en tradició i cultura viva, i penso, com estic segur que molts pensen, que serà una mena de termòmetre que medirà el grau cívic (o “in”) que hi ha a l’ambient.

Ens podem preguntar: l’obra acabada serà igual a la làmina? Resposta: será... MILLOR!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada