divendres, 20 de juliol del 2012

Balances fiscals

Reconec que no sóc un expert en economia però no cal ser-ho per entendre que és una balança fiscal atenent-nos a la seva definició.

El propòsit de les balances fiscals és el de identificar el saldo que suposa per a una comunitat autònoma (Catalunya)  el total de despeses de la administració central (Madrid) en l’àmbit territorial de la comunitat (Catalunya), menys la suma de les aportacions que aquesta comunitat fa a la hisenda pública (espanyola). Aquesta diferència pot ser positiva o negativa.

Per fer-nos una idea, agafant les darreres dades publicades l’any 2008 referents a l’any 2005 resulta que en aquell període Catalunya va aportar la quantitat de 43.438.447.000,-- € i només li van “tornar” 32.294.626.000,-- €. O sigui que l’estat espanyol es va quedar amb 11.143.821.000,-- que, parlant clar i català van anar destinats a altres comunitats: Múrcia, Cantàbria, Andalucia, Castella i Lleó, Castella La Manxa, Ceuta, Melilla, Canàries, Galícia, Astúries i Extremadura.

En reiterades ocasions des de Catalunya, i altres comunitats afectades pel saldo negatiu, s’ha anat demanant als diferents governs centrals que es publiquessin dades actualitzades per saber amb temps real la situació de la balança en qüestió, i no ha hagut cap resposta ni tant sols indicis de voler fer-ho.

(Faig un incís. El que sí s’han afanyat en fer des de Madrid és publicar el deute viu que els soferts ajuntaments –i de rebot les autonomies- mantenen amb les entitats de crèdit per manca de recursos propis, i aprofitar per estirar-les-hi de les orelles acusant-los de mala gestió).

Tornem al tema que ens ocupa, millor dit, que m’ocupa.

Ahir el Parlament de Catalunya va aprovar una llei específica perquè així sigui. Era una iniciativa d'ERC consensuada amb CiU i que, com a colofó de la tramitació parlamentària, tan sols va tenir l'oposició del PP i Ciutadans, degut que la resta de grups va votar favorablement.

Què es vol amb aquesta llei? Molt senzill. La Generalitat ha fet pública, periòdicament, la seva pròpia balança fiscal per contrarestar l'opacitat que tradicionalment ha mantingut el govern espanyol per reconèixer quina és la diferència entre l'aportació econòmica dels territoris i els beneficis que hi obtenen en el retorn.  A Madrid no diuen res però és qui ho ha de fer, el que passa és que no es descobreixi el furt que ens fan.

Així doncs el govern de la Generalitat publicarà cada any les balances fiscals. Un grup d'experts les elaborarà abans que es tanquin els pressupostos i s'hi inclouran com a annex en l'informe econòmic i financer.

El que no puc entendre és l’oposició del PP i de C´s. Quines raons han fet valer per pronunciar-s’hi en contra? Quin mal hi ha en que se sàpiga la realitat? Aquesta mateixa setmana s’han publicat les xifres dels 4 Lands alemanys que compensen als altres 12:  el que en dóna més ho fa amb 3.600 milions d´euros... Catalunya 16.000... El que dóna en 5 anys nosaltres ho fem cada any.

En resum i amb lletres més grosses: Des del 1986 cada català ha aportat a l'estat espanyol prop de 40.000 euros que no han tornat.

JA N’HI HA PROU!!!!!!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada