dimarts, 2 de juny del 2009

Maig 2008 - Santa Oliva, pagar i callar

Com aquesta em venen al cap altres frases que podrien encapçalar qualsevol escrit que volgués denunciar la situació en que ens trobem a Santa Oliva. La causa?, la antidemocràtica posició de l’equip de govern socialista de negar als santolivencs el dret d’expressar-se lliurement en els plens municipals. És cert que ho poden fer per mitjà dels seus representants (regidors a l’oposició) però tampoc serveix de res perquè, encara que facin preguntes i precs, la resposta es nul•la. Em consta que en un any de legislatura s’han demanat explicacions a l’equip de govern sobre quasi un centenar de temes, i els regidors de CiU, ERC i PP encara esperen respostes.

Serveixi aquesta llarga introducció per fer esment d’un tema que considero de gran importància: la necessitat d’acabar el redactat i posar en marxa el Reglament de Participació Ciutadana. Tots tenim a casa una edició del llibre “Tot per Santa Oliva” que l’equip de govern socialista va editar (pagant els contribuents) abans de les eleccions municipals del 2007. Doncs bé, a la pàgina 137 es fa referència a l’elaboració d’aquest document de participació “fruit de la voluntat política i de la demanda ciutadana que s’ha rebut en els processos participatius... on els participants demanaven a l’ajuntament que propiciés la participació ciutadana en la gestió pública i millorés la comunicació envers els ciutadans”.

A risc de pecar d’immodest vull dir que jo “també vaig sortir a la foto”, o sigui que em vaig involucrar en el projecte de redacció, l’any 2006, i vaig assistir a totes les reunions que es van fer. No content a ser un espectador o un oient més, des de casa vaig recollir informació sobre sis reglaments similars que actualment estan en vigor en ajuntaments democràtics de diferent “color polític” i vaig redactar el que jo creia, i crec, que podia ser l’esborrany de reglament més idoni pel meu poble, sense la pretensió de que esdevingués el text definitiu, només una eina de treball.

Ha passat més d’un any i mig, si la memòria no en falla, des de que el vaig entregar als responsables de dirigir el debat sobre el reglament. Fins ara no s’ha convocat cap reunió més, i no sé perquè però tinc la impressió de que això de posar en marxa un reglament d’aquestes característiques no és un plat que vingui ni gaire ni gens de gust als socialistes en el govern. Per quina raó? M’explico tot seguit.

Deixant de banda les obligacions dels ciutadans, que són moltíssimes, el reglament reconeix també els drets dels santolivencs en el que respecta a: la informació, el consell municipal, la participació col•lectiva, el foment i suport a l’associacionisme, la iniciativa ciutadana, la participació en comissions informatives, la participació al Ple Municipal, el defensor o defensora del ciutadà, la consulta popular, la audiència pública...i més.

Em segueixen? Està clar. Tal i com s’ha governat Santa Oliva durant la passada legislatura i el que portem d’aquesta, en les que mai s’han donat públicament explicacions sobre temes molt importants com és l’estat caòtic de les finances municipals, o els contenciosos als que ha de fer front l’ajuntament per mala gestió, o l’oblit en la conservació dels carrers del nucli històric, i un llarg etcètera, és notori que la vigència d’un reglament de participació ciutadana “obligaria” a l’equip de govern a “donar explicacions en temps i forma” sobre la seva gestió, i ara per ara no els convé que els ciutadans, amb tot el dret que tenen, li demanin legítimament, emparats per un reglament, que obrin finestres o aixequin les catifes.

Ara per ara si jo vull dirigir-me a l’ajuntament he d’omplir una instància i.... esperar, però mentrestant l’equip de govern sí que em diu (sense instància prèvia) que no dec oblidar la meva obligació inexcusable: PAGAR I CALLAR. En resum: són les conseqüències de patir una “dictadura absoluta”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada