dimarts, 2 de juny del 2009

Maig 2009 - Respecte i civisme

Santa Oliva, respecte i civisme.

El passat dia 14 de maig, prèvia convocatòria per escrit i amb avís de rebuda 48 hores abans en alguns casos que en altres no, l’ajuntament va celebrar una reunió amb els veïns afectats directament per les obres que començaran el dia 21 de maig “de pavimentació i renovació dels serveis del nucli històric” finançades íntegrament “amb els diners de Zapatero”, com reiteradament l’alcaldessa es va encarregar de recordar-nos. (¡¡¡Gracias, Jóse!!!!)

D’aquesta reunió trec dues conclusions que tenen a veure amb el respecte. La primera és que mentre van fer ús de la paraula l’alcaldessa, l’arquitecta i l’enginyer municipals, el servei de megafonia va funcionar, se’ls podia escoltar, però quan va arribar el torn d’intervenció dels veïns, amb les corresponents respostes per part de la mesa, no es va oferir el micròfon per tal que tothom pogués sentir amb claredat el què es deia. La segona, i més greu segons el parer de molts assistents, va ser que l’ajuntament no va tenir el “detall” (llegiu respecte) de consultar amb els veïns les característiques de l’obra quan el projecte estava en fase de realització o, si més no, una vegada fos definitiu.

No val l’excusa dels terminis. El projecte de les obres el va aprovar la junta de govern el dia 12 de febrer de 2009 (exp. 131/09), juntament amb el plec de contractació (exp. 132/09), segons consta a l’acta de la sessió de la qual en tinc una transcripció. O sigui, tres mesos abans de la reunió en qüestió. Des d’aquell dia, de la junta, fins el 14 de maig l’equip de govern, i més concretament l’alcaldessa, no ha trobat un “forat a l’agenda” per reunir-se amb els veïns. Em poden dir que ha estat exposat al públic i que el qui no ho ha vist és “perquè no ha volgut” (aquesta és una resposta normal i corrent d’aquest ajuntament), però una obra de tal envergadura que el poble ha de patir durant sis mesos crec que mereix un mínim de “detall” (llegiu respecte) vers els ciutadans. També vull dir que tampoc m’estranya aquesta actitud vers bona part dels santolivencs per part de l’equip de govern, doncs en aquest i d’altres casos ha donat, està donant i donarà, sens dubte, bones proves del seu tarannà superb i menyspreant.

Un altre tema és el civisme. L’ajuntament té en fase de confecció l’ordenança de civisme i, sorpresa i gorda!!!!, per això sí que demana la participació dels veïns per tal que puguin dir la seva en un tema que a l’equip de govern li hauria de caure la cara de vergonya per incompetent durant anys i panys. Sabeu què? passarà el mateix que amb el reglament de participació ciutadana del qual es van omplir la boca cantant les excel•lències, i que ara per ara ningú no sap en quin calaix es troben les iniciatives que es van aportar fa un any i mig.

El civisme, el respecte i la participació ciutadana són conceptes que necessàriament van units, i trobo que els qui haurien de donar exemple són aquells que, dient que estan legitimats per la “voluntat popular i democràtica”, es permeten ignorar-los quan els convé i, a sobre, dormir amb la consciència tranquil•la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada